Sposób przygotowania:
Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniowąPrzygotowanie piernika
Masło roztapiamy, dodajemy miód, mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do miodu z masłem i mlekiem.
Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy.
Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy.
Dodajemy posiekane płatki migdałowe. Mieszamy.
ETAP 2:
Ciasto przelewamy do formy do pieczenia - np. do foremki silikonowej w kształcie ludzika z piernika.
Pieczemy w 175 st. C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).
ETAP 3:
Piernik studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.
Piernik nasączamy lekko herbatą z nalewką wiśniową.
ETAP 4:
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy konfiturę.
ETAP 5:
Robimy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do kremu nutella, miksujemy.
Krem rozsmarowujemy na warstwie konfitury.
Na wierzch wykładamy drugi blat.