Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik jest pysznym ciastem o charakterystycznym, korzennym aromacie. Doskonale komponuje się z bakaliami i konfiturami - np. wiśniową. W moim pierniku znalazł się także krem z nutelli.

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową

Składniki:

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową

Na piernik:

  • 120 g masła
  • 200 g mąki
  • 175 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • garść płatków migdałowych

Krem

  • 150 g kremu nutella
  • 100 g śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej
  • herbata + kieliszek nalewki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową

Przygotowanie piernika

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową
Do piernika dodałam płatki migdałowe - opcjonalnie można dać orzechy

Masło roztapiamy, dodajemy miód, mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko.

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do miodu z masłem i mlekiem.

Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy przyprawy.

Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy.

Dodajemy posiekane płatki migdałowe. Mieszamy.

ETAP 2:

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową
Piernik można upiec w foremce silikonowej w ulubionym kształcie

Ciasto przelewamy do formy do pieczenia - np. do foremki silikonowej w kształcie ludzika z piernika.

Pieczemy w 175 st. C przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).

ETAP 3:

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową
Po upieczeniu piernik studzimy i kroimy na dwa blaty

Piernik studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.

Piernik nasączamy lekko herbatą z nalewką wiśniową.

ETAP 4:

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową
Na cieście rozsmarowujemy konfiturę wiśniową

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy konfiturę.

ETAP 5:

Piernik z kremem z nutelli i konfiturą wiśniową
Krem z nutelli rozsmarowujemy na warstwie konfitury

Robimy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do kremu nutella, miksujemy.

Krem rozsmarowujemy na warstwie konfitury.

Na wierzch wykładamy drugi blat.


Tagi:

piernik ciasto