Sposób przygotowania:
Piernik z wiśniami
Piernik: Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cukrem, żółtkami, roztopionym miodem i ubitymi w osobnym naczyniu białkami. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach w formie 25/36.Przekrawamy na pół gdy chłodny. Ciasto z wiśniami: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy jedną szklanką cukru. Odstawiamy na 30 minut, odsączamy w powstałego soku. Dodajemy pokrojone orzechy, osączone wiśnie z kompotu, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz białka ubite z 2 łyżkami cukru. Mieszamy i pieczemy. Masa czekoladowa: Na mleku gotujemy budynie z cukrem. Chłodny budyń łączymy z utartą margaryną i dodajemy czekoladę startą na dużej tarce. Przełożenie: Ciasto-polowa masy- ciasto z wiśniami- masa- ciasto