gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Pierniki świąteczne

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Choć w sklepach jest ich duży wybór, to ja je piekę sama w domu od lat. To jest już taka tradycja u mnie.

Pierniki świąteczne

Składniki:

Pierniki świąteczne

Na piernik :

  • 0,5 kg. miodu sztucznego,
  • 0,5 kg. cukru kryształu,
  • 200 g. masła,
  • 3 łyżki kakao ciemnego (na opakowaniu jest wiatrak),
  • 1 szklanka zimnego mleka,
  • 2 duże paczki przypraw korzennych do piernika,
  • 2 małe paczki cynamonu mielonego- razem 40 gramy,
  • 1 garść bakalii (rodzynki, rozdrobnione orzechy, migdały),
  • 1,5 kg. mąki pszennej,
  • 3 małe proszki do pieczenia-razem 54 gramy,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.

Na lukier :

  • 2 białka,
  • 20 dag cukru pudru,
  • do smaku-sok z cytryny .

Sposób przygotowania:

Pierniki świąteczne
Połączyć ze sobą nst. składniki, tj. : miód, cukier, masło, kakao i mleko. Dodać do masy przyprawy korzenne, cynamon mielony, bakalie. Zagrzać to i wlać do mąki pszennej, proszku do pieczenia, jajka, żółtek. Ciasto dobrze wymieszać i odstawić na parę minut do lodówki.

Po wyjęciu rozwałkować na desce, podsypując mąką i wykrawać różne kształty pierników o grubości 0,5 cm. Ułożyć je na blasze nie za gęsto i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 C z termoobiegiem na 10 minut.

Po wyciągnięciu i ostygnięciu pierników lukrować, a następnie dekorować według własnego uznania, tj.: różnokolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi, itp.

Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach, słoikach.