mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pierniki szwedzkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierniczki szwedzkie obowiązkowo muszą być na święta u mnie.

Pierniki szwedzkie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierniki szwedzkie

 

  • 150 gram syropu klonowego
  • 110 grma masła
  • 100 gram brązowego cukru
  • 375 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych gożdzików
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżkę kakao

 

  • glazura:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki

 

  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • 5 kropel cytryny

Sposób przygotowania:

Pierniki szwedzkie
W małym garnku podgrzewam syrop klonowy, dodaję również cukier, masło i dokładnie mieszam do rozpuszczenia się cukru. Odstawiam i studzę. Mąkę przesiewam do iski, dodaję proszek do pieczenia, przeprawy korzenne, kakao i sól. W środek wlewam syrop klonowy i jajko. Ciasto zagniatam mikserem, formuje kulę którą zawijam w folię i wstawiam do lodówki na dwie godziny. Po wyjęciu ciasto dzielę na porcję i wałkuję na cienki placek. Podsypuje maką stolnicę. Wycinam dowolne kształty. Pierniki układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę8-10 minut temp 170 stopni. Pierniczki są cienkie uważać żeby się nie przypaliły. Pierniczki po wystygnięciu smaruję jajkiem rozmąconym z mlekiem pędzelkiem, układam na blaszce i zapiekam 10 minut temp 70-80 stopni. Pierniczki będą święcące.Po wystygnięciu lukruje. Cukier puder przesiewam, dodaję białko, cytrynę i miksuję mikserem około 15 minut na puszystą masę. Białko ilość dodać w zależności od konsystencji. Lukier przełożyć do woreczka foliowego, wyciąć małą dziurkę i formować wzory.
Pierniki szwedzkie
Mąka przesiana przyprawa do piernika masło
Pierniki szwedzkie
Ciasto rozwałkowane wycięty kształty zwierząt
Pierniki szwedzkie
Pierniki wykończowe lukrem gotowe do jedzenia