Sposób przygotowania:
Pierniki szwedzkie
W małym garnku podgrzewam syrop klonowy, dodaję również cukier, masło i dokładnie mieszam do rozpuszczenia się cukru. Odstawiam i studzę. Mąkę przesiewam do iski, dodaję proszek do pieczenia, przeprawy korzenne, kakao i sól. W środek wlewam syrop klonowy i jajko. Ciasto zagniatam mikserem, formuje kulę którą zawijam w folię i wstawiam do lodówki na dwie godziny. Po wyjęciu ciasto dzielę na porcję i wałkuję na cienki placek. Podsypuje maką stolnicę. Wycinam dowolne kształty. Pierniki układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę8-10 minut temp 170 stopni. Pierniczki są cienkie uważać żeby się nie przypaliły. Pierniczki po wystygnięciu smaruję jajkiem rozmąconym z mlekiem pędzelkiem, układam na blaszce i zapiekam 10 minut temp 70-80 stopni. Pierniczki będą święcące.Po wystygnięciu lukruje. Cukier puder przesiewam, dodaję białko, cytrynę i miksuję mikserem około 15 minut na puszystą masę. Białko ilość dodać w zależności od konsystencji. Lukier przełożyć do woreczka foliowego, wyciąć małą dziurkę i formować wzory.