Sposób przygotowania:
Piernikowa chatka na Boże Narodzenie
Zagniatamy ciasto: mąkę, cukier puder, kakao, masło lub margarynę siekamy, dodajemy przyprawę do piernika, miód i jajko oraz żółtko. Wyrabiamy gładkie ciasto i schładzamy w lodówce przez około godzinę. Schłodzone wałkujemy na grubość około 4mm (można delikatnie podsypywać mąką) i wycinamy elementy chatki (szablon rysujemy sami na kartce, ale można też ściągnąć gotowy wzór) i dodatkowych ozdób. Z reszty ciasta wałkujemy blat, do którego przykleimy naszą chatkę. Poszczególne elementy układamy na papierze do pieczenia (uważając, aby się nie zniekształciły) i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (małe części pieczemy oddzielnie i krócej, większe razem i ciut dłużej). Studzimy. Z pozostałego białka przygotowujemy lukier: białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo zaczynamy dodawać cukier puder (po max 2 łyżki!) i ubijamy do każdorazowego rozpuszczenia cukru pudru (sporo go potrzeba, aby lukier był gęsty). Możemy dodać też sok z cytryny lub pomarańczy - dodadzą zapachu, ale lekko zmienią barwę lukru). Wystudzone elementy domku sklejamy ze sobą lukrem na naszej podstawie, doklejamy ozdoby, dekorujemy lukrem, cukrem pudrem, kolorowymi dodatkami, itd.. Całość pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru. Ustawiamy w dowolnym miejscu domu :)
weronikaS
MałaMi89
Dziękuję :) aktualnie mam w planach jeszcze inny, mam nadzieję, że ładniejszy :)
meg-air
MałaMi89
Bardzo dziękuję :) cieszę się, że komuś się podoba moja praca :) tu jej trochę włożyłam, aczkolwiek mniej niż połowę mojej pierwszej chatki :)