SUPERPRZEPIS

Piernikowe cuda z powidłami i dekoracją

  • wedith1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Piernikowe cuda z powidłami i dekoracją Więcej zdjęć (2)

Propozycja na pierniczkowe prezenty: bałwanek i choinka:)

Składniki:

Piernikowe cuda z powidłami i dekoracją

 

  • CIASTO:

 

  • 2,5 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/5 szklanki wody wody,
  • NADZIENIE: powidła - u mnie śliwkowe

 

  • LUKIER:

 

  • 0,5 białka,
  • ok. 1 szklanki cukru pudru,
  • barwnik spożywczy zielony,
  • DEKORACJA: koraliki, posypki itp.

Sposób przygotowania:

Piernikowe cuda z powidłami i dekoracją
Składniki na ciasto zagnieść, ciasto powinno być nieco lepkie, całość podzielić na 2 części, rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia, na jednej wykroić ozdoby, choinkę, bałwanka, dzwoneczek, na środek każdej ozdoby nałożyć dżem, przykryć drugim ciastem i wykroić ozdoby. Delikatnie oddzielić kawałki, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok. 15 minut. Odstawić do wystudzenia.



Lukier: Białko ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukru pudru, masa powinna być bardziej gęsta, masy oddzielić zgodnie z ilościami kolorów które chcemy uzyskać. Ja wybrałam po połowie: biały i zielony.



Gotowym lukrem posmarować gotowe pierniczki i udekorować posypkami, koralikami. Odstawić do lodówki aby lukier stwardniał. Gotowe zawinąć ozdobnie w przezroczystą folię, związać wstążeczką.
Piernikowe cuda z powidłami i dekoracją
Piernikowa choinka, idealna na prezent świąteczny!!