Sposób przygotowania:
Piernikowe cuda z powidłami i dekoracją
Składniki na ciasto zagnieść, ciasto powinno być nieco lepkie, całość podzielić na 2 części, rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia, na jednej wykroić ozdoby, choinkę, bałwanka, dzwoneczek, na środek każdej ozdoby nałożyć dżem, przykryć drugim ciastem i wykroić ozdoby. Delikatnie oddzielić kawałki, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok. 15 minut. Odstawić do wystudzenia.
Lukier: Białko ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukru pudru, masa powinna być bardziej gęsta, masy oddzielić zgodnie z ilościami kolorów które chcemy uzyskać. Ja wybrałam po połowie: biały i zielony.
Gotowym lukrem posmarować gotowe pierniczki i udekorować posypkami, koralikami. Odstawić do lodówki aby lukier stwardniał. Gotowe zawinąć ozdobnie w przezroczystą folię, związać wstążeczką.
Lukier: Białko ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukru pudru, masa powinna być bardziej gęsta, masy oddzielić zgodnie z ilościami kolorów które chcemy uzyskać. Ja wybrałam po połowie: biały i zielony.
Gotowym lukrem posmarować gotowe pierniczki i udekorować posypkami, koralikami. Odstawić do lodówki aby lukier stwardniał. Gotowe zawinąć ozdobnie w przezroczystą folię, związać wstążeczką.