Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Piernikowe gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gwiazdki z ciasta piernikowego ozdobione kolorowymi lukrami idealnie się sprawdzą jako ozdoba świątecznego drzewka i stołu.

Piernikowe gwiazdki

Składniki:

Piernikowe gwiazdki

na ciasto:

dodatkowo:

  • 3 białka ( z jajek M)
  • ok.50 dag cukru pudru
  • 1 -2 łyżki soku z cytryny
  • kolorowe barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Piernikowe gwiazdki

Przygotowanie ciasta:

Piernikowe gwiazdki
Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny

Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, miód i przyprawy korzenne i kakao. Mieszając rozpuszczamy na małym ogniu.

Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.

Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny.

Wykrawanie i pieczenie pierniczków:

Piernikowe gwiazdki
Pierniczki po upieczeniu dobrze studzimy

Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 4 mm . Za pomocą foremki w kształcie śnieżynki lub gwiazdy wykrawamy pierniczki.

Na 1 ramieniu za pomocą słomki wycinamy małe dziurki(aby potem można było umieścić w nich nitkę ).

Układamy wykrojone pierniczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.10 min.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Przygotowanie lukru:

Piernikowe gwiazdki
Gotowy lukier barwimy za pomocą barwników spożywczych na różne kolory

Białka ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką i gęstą masę.

Barwimy lukier na różne kolory za pomocą barwników spożywczych.

Wystudzone pierniczki dekorujemy według uznania kolorowymi lukrami. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.