Sposób przygotowania:
Piernikowe gwiazdkiPrzygotowanie ciasta:
Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, miód i przyprawy korzenne i kakao. Mieszając rozpuszczamy na małym ogniu.
Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny.
Wykrawanie i pieczenie pierniczków:
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 4 mm . Za pomocą foremki w kształcie śnieżynki lub gwiazdy wykrawamy pierniczki.
Na 1 ramieniu za pomocą słomki wycinamy małe dziurki(aby potem można było umieścić w nich nitkę ).
Układamy wykrojone pierniczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.10 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Przygotowanie lukru:
Białka ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką i gęstą masę.
Barwimy lukier na różne kolory za pomocą barwników spożywczych.
Wystudzone pierniczki dekorujemy według uznania kolorowymi lukrami. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.