Sposób przygotowania:
Piernikowe sercaETAP 1:
Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód.
Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.
Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce.
ETAP 2:
Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka.
ETAP 3:
Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły.
Lukier:
Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny.
Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam cukrowymi perełkami.
Wesołych Świąt!