2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Piernikowe serca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Małe korzenne ciasteczka to prawdziwa kwintesencja świąt, do dekorowania warto zaangażowac najmłodszych, ich wycinanie i dekorowanie to wspaniała zabawa dla całej rodziny

Piernikowe serca

Składniki:

Piernikowe serca

Ciasteczka:

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • perełki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernikowe serca

ETAP 1:

Piernikowe serca

Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód.
Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.
Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce.

ETAP 2:

Piernikowe serca
ciasto rozwałkuję i wycinam foremkami ciasteczka

Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka.

ETAP 3:

Piernikowe serca
gotowe wycięte serduszka kladziemy na blasze i pieczemy następnie dekorujemy

Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły.

Lukier:

Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny.
Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam cukrowymi perełkami.
Wesołych Świąt!