SUPERPRZEPIS

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką

  • 4
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką

Pyszny tort z blatów piernikowych, przełożonych cynamonową śmietanką i domowym powidłem. Prosty, a efektowny. Polecam.

Składniki:

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką

Ciasto:

Krem śmietankowy:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki )
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • około 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe i około 250 ml )

Sposób przygotowania:

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką

Wykonanie ciasta:

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką
Z podanych składników zagniatamy piernikowe ciasto.

Zaczynamy od ciasta: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawy korzenne przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy je mieszając i dokładnie studzimy.

Do mąki wbijamy jajka, dodajemy sodę, wlewamy olej i wystudzone składniki, następnie na stolnicy zagniatamy ciasto.

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto musi być w lodówce.

Pieczenie blatów i pierniczków:

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką
Następnie z ciasta pieczemy blaty i pierniczki.

Teraz pieczenie: Schłodzone ciasto dzielimy na pięć równych części.

Zaczynamy od pierniczków: Jedną część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy foremkami pierniczki, dowolne kształty, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ pierniczki znacznie urosną. Pieczemy tak około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy żeby za mocno nie przypiec, bo będą gorzkie. Upieczone pierniczki dokładnie studzimy.

Następnie blaty piernikowe: Pozostałe podzielone części ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną ( każdą część ciasta oczywiście wałkujemy osobno ) przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Tak postępujemy z całym ciastem. Upieczone blaty dokładnie studzimy.

Przekładanie:

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką
Nastepnie blaty przekładamy powidłem i śmietanką.

Teraz krem i przekładanie tortu: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, powinna być płynna i letnia. Studzimy.

Następnie dobrze chłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy cukru pudru do smaku i ubijamy, cukru pudru tak 2-3 łyżki, wsypujemy cynamon mielony i ubijamy, na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie całość ubijamy.

Kilka łyżek gotowego kremu śmietankowego przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

Teraz przekładanie blatów kremem: Blat piernikowy posmarować powidłem, na powidło dać porcję kremu i znów blat piernikowy, tak postępować z każdym blatem. Pamiętajmy, że góra tortu ma być bez powidła i kremu.

Dekoracja tortu:

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką
Tort dekorujemy roztkami ze śmietany i pierniczkami.

Dekoracja tortu: Na wierzchu tortu wycisnąć rozetki z odłożonego kremu, należy robić to według uznania. Następnie jeden pierniczek drobno pokruszyć i posypać nim wyciśnięte rozetki.

Pozostałymi pierniczkami udekorować tort dociskając je do kremu, krem jest z żelatyną to pierniczki na pewno będą się trzymać. Tak wykonany tort trzeba włożyć do lodówki do stężenia na co najmniej noc. Będzie się wtedy ładnie kroił.

Krojenie i podanie:

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką
Gotowy i dobrze schłodzony tort kroimy i podajemy. Smacznego.

Krojenie i podanie tortu: Gotowy i dobrze schłodzony tort kroić i podawać. Ten tort najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy blaty piernikowe zmiękną od kremu i powidła. Smacznego wszystkim życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić dwie śmietany typu ,, Śnieżka'' w około 300 ml zimnego mleka.
Tort najlepiej kroić na drugi dzień.
Tort można pokroić na około 8 porcji.