Sposób przygotowania:
Pieróg nadziany porem
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól, olej i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać masło. Por oczyścić, pokroić w półplasterki i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażyć razem, aż por zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Wlać do niego śmietanę, dodać sól i pieprz. Wymieszać i smażyć dalej , aż płyn odparuje. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 3 części. Każdą rozciągnąć w okrągły placek. Na każdej rozłożyć po trochu usmażonego pora i trochę startego na tarce o dużych oczkach sera. Złożyć na pół, zlepić brzegi. Pierogi układać na wysmarowanej olejem blasze. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.