Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieróg nadziany porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieróg a'la calzone nadziany porem w śmietanie.

Pieróg nadziany porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieróg nadziany porem

 

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli do ciasta
  • 2 łyżki masła
  • 3 średniej wielkości pory (jasna część)
  • 5-6 małych ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pieróg nadziany porem
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól, olej i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać masło. Por oczyścić, pokroić w półplasterki i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażyć razem, aż por zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Wlać do niego śmietanę, dodać sól i pieprz. Wymieszać i smażyć dalej , aż płyn odparuje. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 3 części. Każdą rozciągnąć w okrągły placek. Na każdej rozłożyć po trochu usmażonego pora i trochę startego na tarce o dużych oczkach sera. Złożyć na pół, zlepić brzegi. Pierogi układać na wysmarowanej olejem blasze. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Pieróg nadziany porem
Mąka z dodatkiem soli oleju i rozpuszczonych w wodzie drożdży.
Pieróg nadziany porem
Gładkie ciasto odstawione do wyrośnięcia.
Pieróg nadziany porem
Usmażony z czosnkiem por z dodatkiem śmietany soli i pieprzu.
Pieróg nadziany porem
Usmażony por i starty na tarce ser ułożony na placku z ciasta.

Tagi:

sery ciasto ser