Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieróg polski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przygotować ciasto: mąkę przesiekać z tłuszczem, dodać śmietanę roztartą z

Pieróg polski

Składniki:

Pieróg polski

 

Sposób przygotowania:

Pieróg polski
Przygotować ciasto: mąkę przesiekać z tłuszczem, dodać śmietanę roztartą z drożdżami, żółtko, sól i gałkę muszkatołową, szybko ciasto wyrobić, uformowac kostkę, zawinąć w pergamin i schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny. W tym czasie przyrządzić farsz: ugotowane mięso zmielić. Posiekaną cebule lekko zrumienić w tłuszczu, dodać przyprawy, mięso, jajko, rozetrzeć farsz, dodać trochę rosołu. Schłodzone ciasto rozwalkować na prostokąt o szerokości ok 10-12 cm, ułożyć środkiem farsz, zlepić na wierzchu oba brzegi, obrócić zlepieniem do spodu. Ułożyć pieróg na blaszce, nakłuć widelcem z wierzchu na całej  długości, posmarować białkiem i upiec w mocno nagrzanym piekarniku (220 st) na rumiano. Podawać na gorąco lub zimno do zup czystych, pikantnych sosów lub do piwa czy warzywnych koktaili.