Sposób przygotowania:
Pieróg polski
Przygotować ciasto: mąkę przesiekać z tłuszczem, dodać śmietanę roztartą z drożdżami, żółtko, sól i gałkę muszkatołową, szybko ciasto wyrobić, uformowac kostkę, zawinąć w pergamin i schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny. W tym czasie przyrządzić farsz: ugotowane mięso zmielić. Posiekaną cebule lekko zrumienić w tłuszczu, dodać przyprawy, mięso, jajko, rozetrzeć farsz, dodać trochę rosołu. Schłodzone ciasto rozwalkować na prostokąt o szerokości ok 10-12 cm, ułożyć środkiem farsz, zlepić na wierzchu oba brzegi, obrócić zlepieniem do spodu. Ułożyć pieróg na blaszce, nakłuć widelcem z wierzchu na całej długości, posmarować białkiem i upiec w mocno nagrzanym piekarniku (220 st) na rumiano. Podawać na gorąco lub zimno do zup czystych, pikantnych sosów lub do piwa czy warzywnych koktaili.