Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Pieróg rusko-francuski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dziś kuchnia fusion. Połączenie ciasta francuskiego i farszu a'la pierogi ruskie to szybkie, smaczne i sycące danie obiadowe.

Pieróg rusko-francuski

Składniki:

Pieróg rusko-francuski

 

Sposób przygotowania:

Pieróg rusko-francuski
Ziemniaki gotujemy, traktujemy je praską lub tłuczkiem. Podobnie robimy z twarogiem. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Tak przygotowaną cebulę dokładamy do twarogu z ziemniakami. Masę doprawiamy solą i pieprze, dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto francuskie- rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do okrągłej formy- zwijamy na kształt ślimaka.. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Serwujemy z pieczarkowo-śmietanowym sosem. Sos- Pieczarki kroimy. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby.. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Dodajemy śmietanę i mleko- za pomocą mleka kontrolujemy gęstość sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!