Sposób przygotowania:
Pieróg rusko-francuski
Ziemniaki gotujemy, traktujemy je praską lub tłuczkiem. Podobnie robimy z twarogiem. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Tak przygotowaną cebulę dokładamy do twarogu z ziemniakami. Masę doprawiamy solą i pieprze, dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto francuskie- rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do okrągłej formy- zwijamy na kształt ślimaka.. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Serwujemy z pieczarkowo-śmietanowym sosem. Sos- Pieczarki kroimy. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby.. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Dodajemy śmietanę i mleko- za pomocą mleka kontrolujemy gęstość sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
kołczu