mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pierogi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cóż można mówić o pierogach- tradycyjne polskie danie w kolejnej wersji

Pierogi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi

 

Sposób przygotowania:

Pierogi
Z mąki, wody, soli i jajka zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie. Ziemniaki gotujemy z solą, ugotowane odcedzamy, dodajemy cebulę i pieprz i ugniatamy duszakiem. Gdy wystygną dodajemy ser i ugniatamy jeszcze raz. Ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy na cienkie placki i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki Zagotowujemy 4 litry wody z łyżką soli i kroplą oleju. Na wrzątek wrzucamy gotowe pierogi. Gotujemy, póki nie wypłyną na wierzch. Wyciągamy szumówką. Gotowe pierożki polewamy masełkiem, bądź gdy wystygną smażymy na złoto :)
Pierogi
Moje ulubione są pierogi smażone :) Smacznego