Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierogi brokułowo- fasolowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały. Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.

Pierogi brokułowo- fasolowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi brokułowo- fasolowe

 

  • CIASTO
  • 40 dag mąka
  • 2 łyżki olej
  • 1 szt jajko
  • 1 szkl woda ciepła
  • sól
  • FARSZ
  • mały brokuł
  • fasola Jaś - 1,5 szkl
  • sól
  • koperek

Sposób przygotowania:

Pierogi brokułowo- fasolowe
CIASTO Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć ciasto aby nie obsychało. FARSZ Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie. Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić. Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Wybierać na talerze łyżką cedzakową. Podawać posypane koperkiem lub polane tłuszczem z cebulką
Pierogi brokułowo- fasolowe
Ciasto na pierogi rozwałkowane wycięto krążki i ułożono na nich farsz
Pierogi brokułowo- fasolowe
Pierogi podczas gotowania we wrzącej i osolonej wodzie