Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pierogi lubelskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mogą wejść do menu nie tylko Lublinian

Pierogi lubelskie

Składniki:

Pierogi lubelskie

 

  • Ciasto:
  • 35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 jajko.
  • Nadzienie:
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 duża cebula
  • 25 dag białego twarogu
  • 10 dag wędzonej słoniny lub boczku
  • pół szklanki śmietany 18-proc.
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi lubelskie
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni stopić pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek. Zeszklić na nim cebulę.. Kaszę, twaróg i cebulę wraz z wytopioną słoniną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, łyżeczką rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Odcedzić. Polać śmietaną doprawioną solą i papryką