Sposób przygotowania:
Pierogi na wigilię
CIASTO
mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać olej. Wodę ciepłą rozmieszać z jajkiem i solą, dodać do mąki. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Wałkować na stolnicy placki, wykrawać koła foremką do pierogów, lub szklanką.
FARSZ
Kapustę wymoczyć, odcedzić, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować do miękkości, ostudzić, posiekać nożem. Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać, lub zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na oliwie. Wymieszać kapustę z grzybami, cebulą, solą i pieprzem. Jak farsz byłby za rzadki, dodać tartej bułki. Na koła placków nakładać farsz, zlepić pierogi, gotować 4 minuty na wolnym ogniu. Pierogi wybierać łyżką cedzakową, ostudzić, następnie obsmażyć z obu stron na złoty kolor
mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać olej. Wodę ciepłą rozmieszać z jajkiem i solą, dodać do mąki. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Wałkować na stolnicy placki, wykrawać koła foremką do pierogów, lub szklanką.
FARSZ
Kapustę wymoczyć, odcedzić, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować do miękkości, ostudzić, posiekać nożem. Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać, lub zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na oliwie. Wymieszać kapustę z grzybami, cebulą, solą i pieprzem. Jak farsz byłby za rzadki, dodać tartej bułki. Na koła placków nakładać farsz, zlepić pierogi, gotować 4 minuty na wolnym ogniu. Pierogi wybierać łyżką cedzakową, ostudzić, następnie obsmażyć z obu stron na złoty kolor
goga591@wp.pl