Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1310]

Pierogi na wigilię

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie pierożki podawać z czerwonym barszczykiem

Pierogi na wigilię Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi na wigilię

 

  • CIASTO
  • woda letnia -1,5 szkl
  • jajko -1 szt
  • mąka -1 kg
  • sól
  • olej -1 łyżka
  • FARSZ
  • kapusta kiszona 1,5 kg
  • suszone grzyby -100 g
  • cebula -2 szt
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi na wigilię
CIASTO

mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać olej. Wodę ciepłą rozmieszać z jajkiem i solą, dodać do mąki. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Wałkować na stolnicy placki, wykrawać koła foremką do pierogów, lub szklanką.



FARSZ

Kapustę wymoczyć, odcedzić, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować do miękkości, ostudzić, posiekać nożem. Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać, lub zemleć w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na oliwie. Wymieszać kapustę z grzybami, cebulą, solą i pieprzem. Jak farsz byłby za rzadki, dodać tartej bułki. Na koła placków nakładać farsz, zlepić pierogi, gotować 4 minuty na wolnym ogniu. Pierogi wybierać łyżką cedzakową, ostudzić, następnie obsmażyć z obu stron na złoty kolor
Pierogi na wigilię
Ciasto na pierogi przygotowane, wycięte kółka nałozony farsz, dobrze zlepione
Pierogi na wigilię
Ugotowane pierogi, ostudzone, obsmażone na złoty kolor na oliwie