Pierogi nadziane po rusku, z patelni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań , które robić nauczyła mnie mama będąc dzieckiem ;-), do tej pory robię je prawie w każdy piątek ;-)

Pierogi nadziane po rusku, z patelni

Składniki:

Pierogi nadziane po rusku, z patelni

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi nadziane po rusku, z patelni
1.Zagnieść z mąki, wody, jajka i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na ok. ( 2 mm ) i  szklanką wykrawać kółka. 2. Obrać ziemniaki i ugotować do miękkości., Rozgnieść na puree. 3. Udusić na patelni  cebulę obraną i ,pokrojoną w kosteczkę . 4.Zgniecione ziemniaki zmieszać z serem białym i połową cebulki, doprawić solą i pieprzem. 5.Nakładać farsz i  zlepić pierogi. 6.Gotować na wrzącej osolonej wodzie, a po wypłynięciu na powierzchnię gotować ok. 7-10 minut . 7.Ugotowane pierogi przysmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni ( na odrobinie tłuszczu ), posypać cebulką.