Sposób przygotowania:
Pierogi porosołowe
CIASTO - każdy ma swój sposób na ciasto pierogowe. Ja wsypuję po prostu do miski mąkę, dodaję olej, sól i zarabiając pomału wlewam bardzo ciepłą wodę. Nie umiem podać dokładnie jej ilości bo nie mierzę - wlewam tyle aż uda się zagnieść dość elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiam je jeszcze przez chwilę i odkładam pod przykryciem na kilka chwil. FARSZ - mięso było porosołowe bo gotowałam rosołek z dodatkiem kości z trybowania udek i korpusu kurczaka. Nie było tego dużo, jakieś 1,5 szklanki. Zmieliłam je razem z marchewkami z wywaru. Świeżą marchewkę czyściłam i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę po obraniu drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, smażyłam cebulę i marchewkę aż zmiękły i zaczęły się lekko złocić, przełożyłam do zmielonych składników. Kuskus wsypałam do kubka i zalałam gorącym płynem - ok. 1/2 szklanki rosołu i wodą - tak żeby był przykryty na ok. 1 cm. Zostawiłam pod przykryciem na kilka minut żeby napęczniał a następnie przełożyłam do reszty farszu. Dodałam posiekany koperek, wbiłam jajko i dokładnie wymieszałam masę. Doprawiłam ją do smaku przyprawą Cairo, solą i pieprzem. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowywałam na duży placek i szklanką wykrawałam krążki. Łyżeczką nakładałam porcje farszu na każdy i zlepiałam pierogi odkładając je na bok - można na omączony blat albo na ściereczkę albo na blaszkę z papierem. Gotowałam partiami w osolonym wrzątku - jakieś 2 minuty od wypłynięcia i są gotowe. Okrasiłam podsmażoną na maśle cebulką z pieczarkami bo było kilka do zużycia.
msewka
monikaT83
2milutka
zewa
edytaha