Sposób przygotowania:
Pierogi razowe z pieczarkami
Z wymienionych wyżej składników ugniatamy ciasto. Wody dolewamy mało i powoli, tak żeby ciasto było elastyczne ale nie za miękkie. Trzeba dobrze wyrobić gdyż mąka razowa ma inną konsystencję od białej. Przejdźmy do farszu... pieczarki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy koperek (może być suszony) i doprawiamy. Powinno być trochę pikantne, aby smak był bardziej wyrazisty. Przekładamy do miseczki i odstawiamy żeby farsz ostygł. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko. Jeśli jest dobrze wyrobione, a wody nie jest za dużo nie powinno być z nim problemu. Mi wyszło elastyczne i dobrze się kleiło. Wycinamy formę na pierożki wg własnych upodobań (np szklanką) i nakładamy do każdego farszu. Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu. Pierś kroimy w kosteczkę, doprawiamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy czerwoną cebulę. Podlewamy wodą i zagęszczamy całość mąką. Następnie wciskamy czosnek, koperek (tym razem najlepiej świeży) i doprawiamy do smaku. Dusimy. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, ok 7 min po wypłynięciu na wierzch powinny być już miękkie. Wyciągamy z wody i podajemy polane sosem. Smacznego!
cremebrule
msewka
A ja nie jadłam z mąki razowej ale spróbuję, bo super wyglądają.
cremebrule