juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Pierogi razowe z pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zdrowe i przepyszne pierożki

Pierogi razowe z pieczarkami

Składniki:

Pierogi razowe z pieczarkami

 

  • (na dwie osoby)
  • Ciasto:
  • mąka pszenna razowa (typ 1850 lub 2000)- 100g
  • łyżeczka soli
  • gorąca woda
  • ok 2 łyżeczek oleju/oliwy
  • Farsz:
  • 8 pieczarek
  • cebula
  • przyprawy wg uznania
  • koperek
  • Sos:
  • 200 g piersi z kurczaka
  • czerwona cebula
  • koperek
  • czosnek
  • przyprawy
  • olej /oliwa
  • mąka razowa do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Pierogi razowe z pieczarkami
Z wymienionych wyżej składników ugniatamy ciasto. Wody dolewamy mało i powoli, tak żeby ciasto było elastyczne ale nie za miękkie. Trzeba dobrze wyrobić gdyż mąka razowa ma inną konsystencję od białej. Przejdźmy do farszu... pieczarki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy koperek (może być suszony) i doprawiamy. Powinno być trochę pikantne, aby smak był bardziej wyrazisty. Przekładamy do miseczki i odstawiamy żeby farsz ostygł. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko. Jeśli jest dobrze wyrobione, a wody nie jest za dużo nie powinno być z nim problemu. Mi wyszło elastyczne i dobrze się kleiło. Wycinamy formę na pierożki wg własnych upodobań (np szklanką) i nakładamy do każdego farszu. Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu. Pierś kroimy w kosteczkę, doprawiamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy czerwoną cebulę. Podlewamy wodą i zagęszczamy całość mąką. Następnie wciskamy czosnek, koperek (tym razem najlepiej świeży) i doprawiamy do smaku. Dusimy. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, ok 7 min po wypłynięciu na wierzch powinny być już miękkie. Wyciągamy z wody i podajemy polane sosem. Smacznego!