Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie
Do mąki pszennej wsypać troszkę soli, wbić jajko i stopniowo wlewać wodę. Ciasto zagnieść, rozwałkować, wykrawać np. szklanką, krążki.
Nadzienie: ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, wymieszać z serem. Cebulę drobniutko posiekać, podsmażyć na maśle, i wymieszać razem z masą ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Farsz jest ostry. Nakładać na krążki, zlepiać. Ugotowane pierogi podawać, polane masłem.
Nadzienie: ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, wymieszać z serem. Cebulę drobniutko posiekać, podsmażyć na maśle, i wymieszać razem z masą ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Farsz jest ostry. Nakładać na krążki, zlepiać. Ugotowane pierogi podawać, polane masłem.