BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Pierogi ruskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ruskie pierogi cieszą się popularnością już od wielu lat .Zawsze dobrze smakują.

Pierogi ruskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia . Mielimy ser , dodajemy do ziemniaków . Cebulę obieramy , kroimy w kostkę ,rumienimy na oleju , dodajemy do masy , solimy i pieprzymy do smaku , mieszamy . Z podanych skŁadników na stolnicy wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto , wlewamy tyle wody ile zabierze mąka .Przykrywamy ściereczką , zostawiamy na 15 minut, aby ciasto nieco odpoczęło . Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy kółka , nadziewamy farszem , zlepiamy .Wrzucamy partiami na gotującą się wodę , mieszamy , gotujemy do wypłynięcia na wierzch , zostawiamy jeszcze 5 minut . Wyławiamy . jeszcze ciepłe podajemy ze skwarkami lub usmażoną cebulką .
Pierogi ruskie
Mieszamy razem ziemniaki i twaróg , doprawiamy .
Pierogi ruskie
Do wymieszanej masy dodajemy zrumienioną cebulę .
Pierogi ruskie
Z podanych skladników zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi .
Pierogi ruskie
Pierogi nadziewamy farszem , zlepiamy i gotujemy .