Remik1515

Remik1515

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 311]

Pierogi ruskie 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 5

Składniki:

Pierogi ruskie 5

 

  • 700 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki masło
  • 2 szt jaj
  • 0,5 kg ziemniaki ugotowane
  • 20 g ser biały twarogowy
  • 2 szt cebuli
  • sol
  • pieprz
  • olej
  • 0,5 szkl wody
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie 5
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, , jajko, wlać zimnej wody, zagnieść ciasto i pozostawić w chłodne miejsce na 40 minut. Ugotowane ziemniaki rzemielić przez maszynkę do mielenia. Cebulę obrać drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać do ziemniaków. Ser pokruszyć, połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku przyprawami, wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy, wycinać krążki, na każdy nakładać łyżkę farszu, składać ciasto na połowy i zlepiać brzegi. Lub w foremce do rskładania pierogów włożyć wcięte ciast łyżke farszu i zkleić. pierogi ugotować we wrzącej osolonej wodzie, po ugotowaniu osączyc z wody i smażyć na maśle na patelni. Smacznego!:)