Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie 5
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, , jajko, wlać zimnej wody, zagnieść ciasto i pozostawić w chłodne miejsce na 40 minut. Ugotowane ziemniaki rzemielić przez maszynkę do mielenia. Cebulę obrać drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać do ziemniaków. Ser pokruszyć, połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku przyprawami, wymieszać. Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy, wycinać krążki, na każdy nakładać łyżkę farszu, składać ciasto na połowy i zlepiać brzegi. Lub w foremce do rskładania pierogów włożyć wcięte ciast łyżke farszu i zkleić. pierogi ugotować we wrzącej osolonej wodzie, po ugotowaniu osączyc z wody i smażyć na maśle na patelni. Smacznego!:)
Babciagramolka
A co to znaczy rzemielić ?
I co z masłem - rozmnaża Ci się ? Najpierw dodajesz je do ciasta pierogowego , potem smażysz na nim cebulę a na końcu pierogi . To w końcu ile go jest i ile do czego używasz ?