Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie 6
Przygotowanie farszu: Cebulkę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoto, lekko posolić. Pozostawić do wystygnięcia. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę. Dodać usmażoną cebulkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, wlać połowę wody i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy mąka wchłonie wodę i będzie jej za mało to jeszcze dolać. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić kule, podzielić na 4 części. Rozwałkować jedną część na cienki placek i szklanką lub kubkiem wycinać koła. Nakładać farsz na ciasto i zlepiać pierożki. Zagotować wodę z łyżką soli i oleju, wrzucać pierogi po kilka sztuk i gotować od wypłynięcia około 2minut. Wyławiać łyżką cedzakową i jeść:-) SMACZNEGO!