monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierogi ruskie 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierożki pyszniutkie moje ulubione!

Pierogi ruskie 6 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi ruskie 6

 

  • Farsz:
  • 40dag ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
  • 20dag białego sera półtłustego
  • 1średniej wielkości cebula
  • sol,pieprz, papryka słodka w proszku
  • Ciasto na pierogi:
  • 40dag mąki
  • 1jajko
  • 1szkl.ciepłej przegotowanej wody
  • 2łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie 6
Przygotowanie farszu: Cebulkę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoto, lekko posolić. Pozostawić do wystygnięcia. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę. Dodać usmażoną cebulkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, wlać połowę wody i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy mąka wchłonie wodę i będzie jej za mało to jeszcze dolać. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić kule, podzielić na 4 części. Rozwałkować jedną część na cienki placek i szklanką lub kubkiem wycinać koła. Nakładać farsz na ciasto i zlepiać pierożki. Zagotować wodę z łyżką soli i oleju, wrzucać pierogi po kilka sztuk i gotować od wypłynięcia około 2minut. Wyławiać łyżką cedzakową i jeść:-) SMACZNEGO!
Pierogi ruskie 6
Gotowy farsz przygotowany z sera białego i ziemniaków
Pierogi ruskie 6
W misce mąką, jajko olej i przegotowana ciepła woda
Pierogi ruskie 6
Na wykrojone szklanką krążki nakładamy farsz