Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie 8
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz ciepłą wodę. Zagniatamy "wolne" ciasto. Farsz: ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Następnie dodajemy pokruszony, biały ser. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Następnie przesmażoną cebulę dodajemy do farszu ziemniaczano-serowego, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy, szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta wykładamy nadzienie, dokładnie zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia pierogów, gotujemy je jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z przesmażonym boczkiem lub słoniną.