Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie Mariel
Farsz: Obrać cebulę , pokroić ją drobno , na patelni rozgrzać olej , do rozgrzanego wrzucić cebulę i smażyć na złocisty kolor. Do miski przepuścić ziemniaki przez praskę , dodać twaróg i cebulę .Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać przez sito , dodać ziemniaki przepuszczone przez praskę , żółtko i szczyptę soli , powoli dodawać wody i zagniatać ciasto. Ciasto ma być spójne i jednolite. rozwałkować na placki około 2mm grubości i wykrajać szklanką koła , nakładać na środek farsz i zagniatać boki, ja użyłam do tego celu pierogownicy . W dużym garnku zagotować wodę dodać 2 łyżki oleju i 2 płaskie łyżeczki soli .Do gotującej wrzucać pierogi.Gotować na małym ogniu do momentu aż wypłyną na wierzch , a później jeszcze z dwie minuty.Wyciągać z wody łyżką cedzakową. Omasta: Cebulę obrać i drobno pokroić , tak jak i boczek, wrzucić na tłuszcz i podsmażyć .Polewać omastą przed podaniem ugotowane pierogi.