Sposób przygotowania:
Pierogi z porem, serem i miodem
Do rondelka wlewamy wodę, oddajemy masło i podgrzewamy aż do momentu rozpuszczenia się masła – wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy szczyptę soli, robimy na środku dołek i wlewamy wodę z masłem. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut na bok. W między czasie przygotowujemy farsz. Gotujemy ziemniaki do miękkości i gorące przeciskamy przez praskę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojony w drobną kostkę por, delikatnie solimy i pieprzymy i smażymy do miękkości tj. około 10 minut. Podsmażonego pora dodajemy do przeciśniętych ziemniaków. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków i pora – dodajemy miód i całość starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Stolnicę podsypujemy mąkę rozwałkowujemy cienko ciasto, wycinamy kółka , na środek każdego z nich wkładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w gorącej, osolonej wodzie po 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane roztopionym masłem z listkami szałwii.
smokii