maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Pierogi ruskie wg maagda23

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubiane chyba przez wszystkich pierogi ruskie

Pierogi ruskie wg maagda23 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie wg maagda23

 

  • Na ciasto:
  • ok. 90 dag mąki
  • ok. 2 szklanek wody 330 ml

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie wg maagda23
Farsz: Ziemniaki należy obrać ze skórki, włożyć do garnka z wodą i ugotować. Po ugotowaniu ostudzić. Kiedy ostygną przeciskamy je przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ser biały, który także przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do momentu zeszklenia. Gotową dodajemy do reszty farszu. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.



Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc na środku wgłębienie. Do mąki po woli dodajemy ciepłą przegotowaną wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie, jeśli wyjdzie nam za twarde należy dodać więcej wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy po czym wycinamy szklanką kółka. Kółka z ciasta napełniamy farszem i formujemy pierogi. Ulepione pierogi gotujemy wrzucając do zagotowanej, osolonej wody ok. 3 min od momentu wypłynięcia.
Pierogi ruskie wg maagda23
Przygotowany farsz potrzebny do ulepienia pierogów.
Pierogi ruskie wg maagda23
Zagniecione ciasto na pierogi powinno być miękkie.
Pierogi ruskie wg maagda23
W rozwałkowanym cieście wycinamy szklaną kółka.
Pierogi ruskie wg maagda23
Ulepione pierogi czekają na ugotowanie.