Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie wg maagda23
Farsz: Ziemniaki należy obrać ze skórki, włożyć do garnka z wodą i ugotować. Po ugotowaniu ostudzić. Kiedy ostygną przeciskamy je przez praskę. Do ziemniaków dodajemy ser biały, który także przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do momentu zeszklenia. Gotową dodajemy do reszty farszu. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc na środku wgłębienie. Do mąki po woli dodajemy ciepłą przegotowaną wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie, jeśli wyjdzie nam za twarde należy dodać więcej wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy po czym wycinamy szklanką kółka. Kółka z ciasta napełniamy farszem i formujemy pierogi. Ulepione pierogi gotujemy wrzucając do zagotowanej, osolonej wody ok. 3 min od momentu wypłynięcia.
Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc na środku wgłębienie. Do mąki po woli dodajemy ciepłą przegotowaną wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie, jeśli wyjdzie nam za twarde należy dodać więcej wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy po czym wycinamy szklanką kółka. Kółka z ciasta napełniamy farszem i formujemy pierogi. Ulepione pierogi gotujemy wrzucając do zagotowanej, osolonej wody ok. 3 min od momentu wypłynięcia.
![Pierogi ruskie wg maagda23 Pierogi ruskie wg maagda23](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-ruskie-wg-maagda23-187409.jpg)
![Pierogi ruskie wg maagda23 Pierogi ruskie wg maagda23](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-ruskie-wg-maagda23-187410.jpg)
![Pierogi ruskie wg maagda23 Pierogi ruskie wg maagda23](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-ruskie-wg-maagda23-187411.jpg)
![Pierogi ruskie wg maagda23 Pierogi ruskie wg maagda23](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-ruskie-wg-maagda23-187412.jpg)