mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pierogi ruskie wg miki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Nieśmiertelne pierogi i u mnie

Pierogi ruskie wg miki

Składniki:

Pierogi ruskie wg miki

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie wg miki
Wysypujemy mąkę na blat, robimy wgłębienie, wbijamy jajko i dodajemy sól. Następnie powoli wlewamy wodę, przy pomocy nożyka mieszać ze sobą mąkę z wodę, aż się połączą. Następnie już ręcznie wyrobić ciasto ok 10 minut, od czasu do czasu podsypując mąką, by się nie kleiło. Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą z łyżką soli i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, usmażoną na złoto cebulkę i pieprz. Dokładnie dusimy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wałkujemy na cieniutkie placki (ok 2- 3 mm) i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka dajemy czubatą łyżeczkę ziemniaków i zlepiamy. , W garnku zagotowujemy 2 litry wody z łyżka soli i kilkoma kroplami oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy ok. 15 pierogów. Gotujemy na małym ogniu aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy szumówką, bądź cedzakiem. W rondelku roztapiamy masło.Gorącym polewamy wyciągnięte pierogi.