Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pierogi ruskie z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać, zmielić razem ze startym serem.

Pierogi ruskie z żółtym serem

Składniki:

Pierogi ruskie z żółtym serem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z żółtym serem
Cebulę obrać, drobno pokroić , podsmażyć na maśle, dodać do zmielonej masy, wymieszać, posolić i popieprzyć. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść nadzienie i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane stopioną słoniną.