czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pierogi z farszem kapuściano-ziemniaczanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja rodzinka bardzo lubi pierogi, szczególnie takie z bezmięsnym farszem. Dlatego często przygotowuję je na piątkowy obiad.

Pierogi z farszem kapuściano-ziemniaczanym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z farszem kapuściano-ziemniaczanym

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem kapuściano-ziemniaczanym
1. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej oraz stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. 2. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić, wraz z cebulą dodać do kapusty, całość doprawić do smaku. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.
Pierogi z farszem kapuściano-ziemniaczanym
Ciasto zagnieść, rozwałkowac, wycinać kółka
Pierogi z farszem kapuściano-ziemniaczanym
Kapustę zagotowac, dodać zmielone ziemniaki i cebulę
Pierogi z farszem kapuściano-ziemniaczanym
Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu