Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem z dodatkiem pietruszki
Przygotowanie farszu: ziemniaki gotuję w lekko posolonej wodzie,odsączam,zgniatam w prasce.Pietruszkę kroję drobno.Do ziemniaków zmiażdżonych, dodaję ser, pokrojona pietruszkę, pieprz mielony, jarzynkę, sól według uznania, mieszam. Na stolnice wysypuję mąkę, dodaję żółtka i zalewam gorącym mlekiem, zarabiam ciasto.Jeśli mleka jest za mało, ciasto twarde zwiększam ilość mleka.Ciasto ma być miękkie,dobrze wyrobione.Małymi porcjami wałkuję ciasto, wykrawam szklanką krążki.Na każdy krążek ciasta, nakładam farsz, zlepiam.Pierogi gotuje w lekko posolonej wodzie.Po ugotowaniu, wyjmuję pierogi łyżką cedzakową, polewam przetopionym boczkiem. Życzę smacznego.
Marta1986