Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pierogi z farszem z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierogi. Szczerze wolę je jeść niż robić, ale mając trochę więcej czasu postanowiłam zmierzyć się z nimi. Nafaszerowałam je farszem z upieczonej kaczki który podkręciłam majerankiem i czosnkiem, było bardzo ,bardzo smacznie :)

Pierogi z farszem z kaczki

Składniki:

Pierogi z farszem z kaczki

 

  • 2 udka kacze ugotowane lub upieczone
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 suszone śliwki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem z kaczki
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, gotujemy na małym ogniu aż masło się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pomału wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem, mieszając cały czas widelcem. Kiedy składniki nam się połączą wyrabiamy ciasto ręką, podsypując je mąką aż do momentu kiedy przestanie nam się kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy na bok na 20 minut i przykrywa my je ściereczką. W międzyczasie na patelni przesmażamy na kaczym tłuszczu (lub oliwie ) posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę. Przesmażamy je aż staną się szkliste i miękkie. Mięso obieramy z kości – mielimy je w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulę, marchewką i suszonymi śliwkami. Zmielone mięso doprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto przekładamy na stolnice, podsypujemy je mąką, rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koło, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką