Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem z kaczki
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, gotujemy na małym ogniu aż masło się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pomału wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem, mieszając cały czas widelcem. Kiedy składniki nam się połączą wyrabiamy ciasto ręką, podsypując je mąką aż do momentu kiedy przestanie nam się kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy na bok na 20 minut i przykrywa my je ściereczką. W międzyczasie na patelni przesmażamy na kaczym tłuszczu (lub oliwie ) posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę. Przesmażamy je aż staną się szkliste i miękkie. Mięso obieramy z kości – mielimy je w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulę, marchewką i suszonymi śliwkami. Zmielone mięso doprawiamy majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto przekładamy na stolnice, podsypujemy je mąką, rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koło, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką