superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Pierogi z grzybami leśnymi i tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Danie błyskawiczne i do tego smaczne.

Pierogi z grzybami leśnymi i tofu

Składniki:

Pierogi z grzybami leśnymi i tofu

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szklanka posiekanych w kostkę grzybów leśnych
  • natka pietruszki
  • pieprz z młynku
  • sól morska prowansalska
  • 2 łyżki śmietana Rama do gotowania
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 paski tofu
  • 1/2 białej cebuli
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami leśnymi i tofu
Grzyby leśne i cebulę myjemy i kroimy w kosteczkę. Smażymy razem na oleju roślinnym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pietruszkę i tymianek i zalewamy śmietanką. Dosłownie przez chwilkę trzymamy jeszcze na gazie i odstawiamy. Zagęszczamy farsz bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Tofu kroimy w kosteczkę. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w kwadraty. Na środku układamy farsz i zlepiamy na kształt trójkąta. Smarujemy jajkiem i pieczemy około 30 minut.