Sposób przygotowania:
Pierogi z grzybami i kapustą kiszonąciasto

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki i dokładnie wyrabiamy.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut.
Ciasto wałkuje, niezbyt cienko, szklanką wykrawam kółeczka, rozkładam farsz i dokładnie zlepiam brzegi.
farsz

Grzyby oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry.
Kapustę płuczemy - w zależności od jej kwasowości i preferencji 1- lub 2 krotnie (lub wcale)i drobno siekamy.
Na 2 łyżkach oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, potem dodajemy grzyby i smażymy do odparowania wody, tylko czasami delikatnie mieszamy.
Gotowe grzyby mieszamy z kapustą, dodajemy natkę, mieszamy i doprawiamy pieprzem
gotowanie

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze skwarkami z boczku i cebulką, lub masłem,
Smacznego:)