reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pierogi z grzybami i kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeszcze są grzyby w lasach, co nas bardzo cieszy, bo możemy je jeść na okrągło zmieniając jedynie przepisy.

Pierogi z grzybami i kapustą kiszoną

Składniki:

Pierogi z grzybami i kapustą kiszoną

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 125-130 gorącej wody
  • 125-130 ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju/rozpuszczonego masła

 

  • Farsz
  • 500 g grzybów leśnych
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami i kapustą kiszoną

ciasto

Pierogi z gzrybami i kapustą kiszoną
ciasto wałkuję dosć cienko, starając się juz nie podsypywać mąką

Wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki i dokładnie wyrabiamy.

Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut.

Ciasto wałkuje, niezbyt cienko, szklanką wykrawam kółeczka, rozkładam farsz i dokładnie zlepiam brzegi.

farsz

Pierogi z gzrybami i kapustą kiszoną
jeżeli farsz będzie zbyt luźny, to można dodać do niego łyżkę byłki tartej

Grzyby oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry.

Kapustę płuczemy - w zależności od jej kwasowości i preferencji 1- lub 2 krotnie (lub wcale)i drobno siekamy.

Na 2 łyżkach oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, potem dodajemy grzyby i smażymy do odparowania wody, tylko czasami delikatnie mieszamy.

Gotowe grzyby mieszamy z kapustą, dodajemy natkę, mieszamy i doprawiamy pieprzem

gotowanie

Pierogi z gzrybami i kapustą kiszoną
pierogi gotuję stopniowo- tak by przy wkłądaniu nie przerwać wrzenia

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze skwarkami z boczku i cebulką, lub masłem,
Smacznego:)


Tagi:

pierogi