Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną rozdrabniamy, zalewamy w garnku wodą, dodajemy liścia laurowego i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez 15-20 minut.Odcedzamy,liścia i ziarna pieprzu odrzucamy. Grzyby namoczone wcześniej w wodzie gotujemy, aż staną się miękkie.Odcedzamy i po przestygnięciu drobno je kroimy. Dodajemy do kapusty. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.Gdy się zeszkli dodajemy do niej kapustę z grzybami i 5minut smażymy, ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny. Mąkę, sól, żółtka łączymy ze sobą w misce, zagniatamy jedną ręką, dolewając porcjami wodę. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie gładkie. Dzielimy je na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką by nie obeschło. Drugą rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką krążki, na które nakładamy wcześniej przygotowany farsz, zlepiamy brzegi palcami i karbujemy widelcem. Pierogi gotujemy w dużym garnku, w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Powinny być gotowe 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową, polewamy zrumienioną i przyprawioną cebulką.