kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Powiem wam że dla tych pierożków warto się narobić jak osioł :)

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Gotujemy kapustę do miękkości, osobno gotujemy grzyby.Mielimy grzyby.Odcedzamy kapustę.Wyciskamy bardzo mocno po czym ją mielimy.Po zmieleniu znów odcedzamy z niej nadmiar wody.Mieszamy kapustę z grzybami, doprawiamy ją sola,pieprzem oraz przyprawą do dań z kapusty.+++
Bierzemy 500g mąki pszennej i usypujemy kopczyk na stolnicy.W samym środku robimy wgłębienie i wbijamy tam jajka.Wsypujemy sól oraz szafran.Zagniatamy ciasto-trwa to dość długo (nawet 20 minut).Ciasto powinno być całkowicie gładkie i mieć jednolity kolor.Formujemy z ciasta kulkę,zawijamy ją w woreczek foliowy a potem wkładamy na 50 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy i zaczynamy rozwałkowywanie.Od czasu do czasu posypujemy ciasto odrobiną mąki która rozsiewamy po całym cieście-to zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do wałka.Rozwałkowujemy tak aby całe ciasto miało grubość 2 mm +++ Wycinamy z ciasta kółka wielkości szklanek,na każdym kółeczku dokładnie w środku układamy łyżeczkę farszu.Połowę kółeczka na brzegu leciutko zwilżamy wodą.Składamy ciasto na połowę tak by nie było w środku powietrza.Ściskamy mocno brzegi-możemy to zrobić np widelcem-wtedy będzie ładny wzorek :) Gotujemy wrzucając do wrzącej lekko osolonej wody tak by nie przerywać wrzenia.Gotujemy około 5 minut licząc od momentu jak pierożki wypłyną na powierzchnię.(Ja po 5 minutach zawsze najpierw wyciągam jednego i lekko nacinam na brzeżku-jeśli jest miękki tzn że jest już gotowy).Roztapiamy masełko na patelni. Odcedzamy ostrożnie pierogi-ja wyjmuję je chochelką na durszlak-aby się nie poprzerywały.Przelewam delikatnie zimną wodą.Podajemy polane masełkiem.Smacznego!!!