Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi
Kapustę płuczemy, następnie gotujemy. Studzimy, wyciskamy i drobno kroimy. Grzyby zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Następnie odciskamy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Cebule smażymy, dodajemy kapustę, a później pokrojone grzyby, przyprawiamy i smażymy około 3 minuty. Mąkę przesiewamy i lekko solimy. Wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, a w nim wgłębienie, wbijamy jajko, lekko mieszamy, a następnie wlewając małymi porcjami ciepłą wodę zarabiamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie sprężyste. Wałkujemy cienko, wycinamy kółka i robimy pierogi.Gotujemy kilka minut po wypłynięciu, podajemy polane przesmażoną cebulą lub odsmażone na rumiano.
kasik12
RAV138
evita0007