SUPERPRZEPIS

Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi

najlepsze pierogi na wigilię...ale nie koniecznie

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi

 

 

  • jajko 1 sztuka
  • sól szczypta
  • woda 1 szklanka
  • Farsz:
  • kapusta kiszona 25 dag
  • grzyby suszone 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • Farsz:

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi
Kapustę płuczemy, następnie gotujemy. Studzimy, wyciskamy i drobno kroimy. Grzyby zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Następnie odciskamy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Cebule smażymy, dodajemy kapustę, a później pokrojone grzyby, przyprawiamy i smażymy około 3 minuty. Mąkę przesiewamy i lekko solimy. Wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, a w nim wgłębienie, wbijamy jajko, lekko mieszamy, a następnie wlewając małymi porcjami ciepłą wodę zarabiamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie sprężyste. Wałkujemy cienko, wycinamy kółka i robimy pierogi.Gotujemy kilka minut po wypłynięciu, podajemy polane przesmażoną cebulą lub odsmażone na rumiano.