KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierogi z kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi wigilijne. Smaczne, przyrządzane raz w roku w moim domu.

Pierogi z kapustą kiszoną

Składniki:

Pierogi z kapustą kiszoną

 

  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Mąka 0,5 kg
  • Jajko 1 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Kminek 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Woda 1 szklanka
  • Maggi do smaki
  • Olej konopny do polania pierogów

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą kiszoną
Kapustę ugotować 1 raz. Z ugotowanej kapusty odcedzić wodę. Odcisnąć resztę soku i wody z kapusty, a następnie poszatkować. Cebulę obrać z łupin i pokroić w drobną kostkę. Kapustę i cebulę podsmażyć na małej ilości oleju. Do smażącej się kapusty dodać: kminek, sól, pieprz i maggi.Dalej smażyć, mieszając. Podsmażoną kapustę odstawić do wystygnięcia. Pierogi: Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto. Z przygotowanego ciasta urywać kawałki ciasta, następnie nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty do wypłynięcia. Przed podaniem polać olejem konopnym.