Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą a la ruskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie przepuszczamy przez praskę. Kaszę gotujemy, przelewamy zimną wodą aby ostygła. Kiełbasę i cebulę kroimy dosyć drobno, krótko smażymy. Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w dużej misie, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przygotowujemy ciasto- do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, żółtko i olej. Ciasto ugniatamy do póki nie wchłonie całej mąki. Jeżeli będzie się nadal przylepiać do ręki należy wysypać na stolnicę trochę mąki i ugniatać póki nie osiągnie elastycznej lecz nie klejącej się do ręki konsystencji. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i lepimy od środka ku brzegom. Ulepione pierogi gotujemy we wrzątku, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 5 minut.