Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na złoty kolor. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy, dodajemy pokruszony biały ser i podsmażoną cebulę razem z tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wykrawamy krążki, układamy farsz i lepimy pierożki. Pierogi wrzucamy na lekko osoloną wrzącą wodę i gotujemy,aż wypłyną. Dokładnie osączymy na durszlaku. Pierogi możemy podać ze śmietanką lub boczkiem przyrumienionym z cebulę.
Babciagramolka