Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną
Do mąki wbić dwa całe jajka. Dodać do tego dwie łyżki oleju i całość bardzo dokładnie wymieszać i ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około jedną godzinę. Po upłynięciu tego czasu ciasto wyciągnąć z lodówki i foli. Kaszę manna ugotować w półtorej szklanki wody. Do gotującej się kaszy gryczanej dodać olej, żeby w czasie gotowania nie posklejała się ze sobą. Od boczku odkroić skórkę, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Suszone śliwki pokroić w kostkę. Ugotowaną kaszę gryczaną odcedzić i wymieszać z pokrojonymi śliwkami oraz podsmażonym boczkiem. Składniki te doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem i solą. Do farszu wbić jajka i dobrze całość wymieszać. Z ciasta wyciąć koła i do każdego dać po trochę farszu, następnie ukształtować z tego pierogi. Pierogi smażyć na głębokim tłuszczu.