Sposób przygotowania:
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami
Suszone grzyby umyć i namoczyć na 1-2 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane wyjąć i drobno posiekać. Kapustę wypłukać,włożyć do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości. Cebulę pokroić i zeszklić na smalcu, dodać ugotowaną kapustę i grzyby, wlać wywar z grzybów, gotować do odparowania wody. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól i 3/4 szklanki gorącej wody zagnieść wolne ciasto, rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, Na każdy krążek ciasta nałożyć farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, gotować 2-3 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.