Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi to popularne i smaczne danie

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

 

  • 5 dag grzybów suszonych,
  • 1 jajko,
  • 40 dag mąki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 0,5 szklanki wywaru z grzybów
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka przyprawy maggi,
  • 2 cebule,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 3/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami
Suszone grzyby umyć i namoczyć na 1-2 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane wyjąć i drobno posiekać. Kapustę wypłukać,włożyć do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości. Cebulę pokroić i zeszklić na smalcu, dodać ugotowaną kapustę i grzyby, wlać wywar z grzybów, gotować do odparowania wody. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól i 3/4 szklanki gorącej wody zagnieść wolne ciasto, rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, Na każdy krążek ciasta nałożyć farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, gotować 2-3 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.