Sposób przygotowania:
Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną
Farsz: Szparagi obrać i umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości.Odcedzić i ostudzić. Kapustę odcisnąć,przepłukać,zalać wodą i także ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić aby dobrze odciekła i ostygła.Drób umyć,osuszyć,zalać wodą,ugotować. Oczywiście do miękkości ( pamiętać o zbieraniu szumowiny z powierzchni). Wyjąć na talerz i ostudzić. Wszystkie przestudzone składniki farszu zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski. Cebulę obrać,pokroić w średnią kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do farszu. Doprawić do smaku i dodać śmietanę,dobrze wymieszać,odstawić do lodówki na około 30-45 minut. Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę,dodać jogurt,sól oraz jajko i wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne,miękkie i za bardzo się nie kleić do dłoni. Przygotowanie pierogów: Z ciasta uformować kulę,podzielić ją na 4 części. Wziąć pierwszą część i rozwałkować na placek ( ale nie za cienki),kubkiem ( średniej wielkości )wycinać kółka. Na krążek ciasta kłaść około 1,5 łyżeczki farszu i zlepiać pierogi ( można zrobić ozdobny wzorek na brzegach). Kłaść na ściereczkę. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Na wrzątek partami wrzucać pierogi i doprowadzić do ponownego zawrzenia wody. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia i spróbować jeden czy jest miękki przed wyjęciem wszystkich z wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni na łyżce oliwy zrumienić pokrojoną w małą kostkę cebulkę. Pierogi kłaść na talerz i posypać smażoną cebulką. Smacznego!
zewa
A pierożki smaczniutkie :)
monikaT83
2milutka
monikaT83