s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pierogi z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam pierogi w każdej postaci:)

Pierogi z mięsem

Składniki:

Pierogi z mięsem

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka ciepłej wody
  • Farsz
  • 3/4 kg gotowanego mięsa (ja używam wołowiny)
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 1/2 ugotowanego selera
  • kostka rosołowa
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Farsz
1.Mięso i warzywa mielimy dwa razy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno cebulę, sól, pieprz do smaku;
2.Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy;

Ciasto
1.Na stolnicę sypiemy mąkę, wbijamy żółtko, dodajemy masło, sól i wyrabiamy ciasto dodając po trochu ciepłej wody;
2.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką lub przyrządem do robienia pierogów kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi;
3.Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia;
4.Podajemy z podsmażoną cebulą.