Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i dynią
Do garnka włożyć umyte i pokrojone mięso. Zalać wodą i zagotować, lekko posolić i gotować do miękkości. Mięso wyjąć łyżką cedzakową z wywaru, przestudzić a potem zmielić. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Potem wrzucić startą na tarce o grubych oczkach obraną i pozbawioną gniazda nasiennego dynię i smażyć do miękkości. Dodać mięso, przyprawy, wywar i bułkę tartą i wymieszać farsz. Do miski wsypać mąkę i sól a potem wlać gorącą wodę i lekko wymieszać aż składniki się połączą. Następnie zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wałkować a potem wycinać kółka a na środek kłaść porcje farszu. Zlepiać pierogi i układać na ściereczce a drugą przykryć aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podawać z surówką, można okrasić podsmażoną cebulką lub skwareczkami.