Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i kapustą
Gdy mięso zmięknie, wyjąć razem z włoszczyzną, ostudzić i zmielić. Kapustę ugotować do miękkości, odcisnąć z wody, zmielić i wymieszać z mięsem. Cebulę obrać, drobno pokroić , podsmażyć na tłuszczu, dodać do zmielonej masy, wymieszać, posolić i popieprzyć, dodac gałkę muszkatołową. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść nadzienie i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane stopioną słoniną.