Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem z rosołu i włoszczyzną Hortex
Mięso mielimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy na złoto, dodajemy włoszczyznę i smażymy do momentu, aż zmięknie. Podsmażone warzywa dodajemy do zmielonego mięsa, dolewamy rosół, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki, aby masa stężała - łatwiej będzie nam kleić pierogi. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odkładamy na 15 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 3 części i cienko rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej odrobiną mąki. Szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółeczka, które napełniamy farszem za pomocą małej łyżeczki i dokładnie sklejamy brzegi, formując pieróg. Pierogi odkładamy na bok. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy partiami pierogi. Gotujemy je 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy do miski napełnionej zimną wodą i natychmiast odcedzamy. Podajemy w wersji ugotowanej lub ugotowanej i podsmażonej na patelni, dzięki czemu pierogi mają chrupiącą skórkę. Obie wersje smakują wyśmienicie, jak mówią moje córeczki, które uwielbiają mi pomagać przy ich przygotowywaniu.