Sposób przygotowania:
Pierogi z mięskiem ze skwarkami
Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło". Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Kiedy mięsko przestygnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnym sicie. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Cebulę dodajemy do zmielonego mięsa i doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części tej samej wielkości. Każdą część wałkujemy na taką grubość jak lubimy. Wycinamy krążki, wielkości, jaką lubimy. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia. Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Na wolnym ogniu topimy słoninkę na skwarki. Kiedy skwarki są prawie dobre, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i topimy do zrumienienia słoninki. Skwarkami polewamy pierogi.
jaNina
Editha
Cieszę się, że masz na nie ochotę;) powiedz, kiedy będziesz w okolicy to zrobię;)