Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierogi z mięskiem ze skwarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi są nie do zdarcia ;)

Pierogi z mięskiem ze skwarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięskiem ze skwarkami

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok 500ml zimnej wody
  • FARSZ:
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 porcja rosołowa z indyka
  • 30 dkg mięsa z łopatki
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • 2 łyżki oliwy
  • SKWARKI:
  • 0,3 kg słoniny świeżej bez skóry
  • 0,1 kg kiełbasy podsuszanej
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięskiem ze skwarkami
Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło". Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Kiedy mięsko przestygnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnym sicie. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Cebulę dodajemy do zmielonego mięsa i doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części tej samej wielkości. Każdą część wałkujemy na taką grubość jak lubimy. Wycinamy krążki, wielkości, jaką lubimy. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia. Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Na wolnym ogniu topimy słoninkę na skwarki. Kiedy skwarki są prawie dobre, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i topimy do zrumienienia słoninki. Skwarkami polewamy pierogi.
Pierogi z mięskiem ze skwarkami
Z mąki jajka wody i szczypty soli zagniatamy ciasto
Pierogi z mięskiem ze skwarkami
Gotowe ciasto odstawiamy na 10 min żeby odpoczęło
Pierogi z mięskiem ze skwarkami
Z ciasta wykrawamy krążki i na każdy nakładamy farsz
Pierogi z mięskiem ze skwarkami
Ugotowane mięsa mielimy przez maszynkę na gęstym sicie