Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i suszonymi owocami
Żurawinę i morele zamoczyć w ciepłej wodzie na pół godziny, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Z mąki, gorącej wody, szczypty soli i oliwy zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny. Ser włożyć do miski, dodać jajko, cukier wanilinowy, rozetrzeć. Następnie wsypać pokrojone owoce, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić pozostałym cukrem. Ciasto rozwałkować, foremką wycinać krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżka cedzakową, ułożyć na talerze, polać usmażonym masłem, wymieszanym z odrobiną mielonego cynamonu, posypać cukrem.