rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Pierogi z owocami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić.

Pierogi z owocami

Składniki:

Pierogi z owocami

 

  • 4 porcje:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • nadzienie:
  • 50 dag czereśni lub 40 dag jagód
  • 3 łyżki masła do polania
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z owocami
Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść po 2 wiśnie lub kilka jagód i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. Ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane stopionym masłem lub śmietaną i posypane cukrem.